WK 2022 stadions
Qatar heeft 8 stadions voor het WK 2022 voorgesteld. Het totale geschatte budget voor de voetbalstadions is €3 miljard. Qatar zal eco-vriendelijke technologieën ontwikkelen en gebruiken voor de koeling van de stadions van het Wereld Kampioenschap in 2022. Deze technologieën kunnen vervolgens ook door andere landen gebruikt worden.
Na het WK voetbal worden de gebouwde stadions verkleind in grootte, waarna ze gebruikt zullen worden als permanente stadions voor regionale clubs. Delen van het stadion zullen als afzonderlijke modules ook gebruikt kunnen worden door andere landen in Azië.
Inhoudsopgave [verbergen]
? min. leestijd | ? woordenHet Wereld Kampioenschap voetbal zal in 2022 in de volgende 8 stadions gespeeld gaan worden:
- Al Bayt Stadion (Al Khor City): capaciteit 60.000 zitplaatsen
- Ahmad Bin Ali Stadion (Umm Al Afaeo): capaciteit 40.000 zitplaatsen
- Al Thumama Stadion (Al Thumama): capaciteit 40.000 zitplaatsen
- Al Janoub Stadion (Al Wakrah): capaciteit 40.000 zitplaatsen
- Khalifa International Stadion (Aspire): capaciteit 40.000 zitplaatsen
- Lusail Iconic Stadion (Lusail City): capaciteit 80.000 zitplaatsen
- Education City Stadion (Al Rayyan): capaciteit: 40.000 zitplaatsen
- Stadion 974 (Ras Bu Abboud): capaciteit: 40.000 zitplaatsen
Qatar heeft 7 speelsteden voor het WK 2022 voorgesteld.
Al Bayt Stadion (Al Khor City)
Capaciteit: 60.000 zitplaatsen
Ontwerper: Dar Al-Handasah
Afstand van Doha: 35 km
Het 60.000-zitplaatsen tellende stadion is de toekomstige thuisbasis van voetbalclub Al Khor Sports Club. In dit stadion worden wedstrijden tot en met de halve finales gespeeld. Het design van het stadion is afgeleid van de Bedouin tenten, die vaak gebruikt worden als symbool voor gastvrijheid in Qatar.
De voetbalfans die het Al Bayt Stadion in 2022 in de stad Al Khor bezoeken, zullen door een landschap lopen die lijkt op het Aspire Park. Zij zullen arriveren bij een stadion dat geïnspireerd is door de traditionele Arabische tenten en 37 meter hoog zal zijn. Drie ringen met zitplaatsen zullen ruimte bieden voor 60.000 toeschouwers van het WK voetbal in Qatar. De stoelen zijn zwart, rood en wit gekleurd in het design van de tent. Een schuifbaar dak biedt optimale koeling waardoor het hele jaar gevoetbald kan worden.
Het stadion heeft een schuifbaar dak dat in slechts 20 minuten gesloten kan zijn. Hierdoor zijn de speelomstandigheden optimaal te regelen. Op loopafstand van het stadion is een complex gebouwd waar arbeiders kunnen wonen.
Het voetbalstadion in Al Khor heeft een specifiek concept uit Qatar en verwijst terug naar de geschiedenis en cultuur, zoals de nomaden tenten. Het gebouw krijgt een modern design met een bovenste ring met verwijderbare stoelen. Na het WK voetbal in 2022 zal deze ring weer verwijderd worden en wordt het aantal zitplaatsen teruggebracht naar 32.000.
Het Al Bayt Stadion heeft een koeltechniek gebaseerd op meerdere koelingssystemen. Deze systemen worden gekoeld met behulp van het koude water uit het nabij gelegen energiecentrum.
Ahmad Bin Ali Stadion (Umm Al Afaeo)
Capaciteit: 44.740 zitplaatsen
Ontwerper: Ramboll
Afstand van Doha: 22 km
Qatar maakt vorderingen richting het WK 2022 met de voortgang van de stadions. Het nieuwe design van Ahmad Bin Ali Stadion, het vijfde voorgestelde stadion voor het voetbaltoernooi, werd in april 2015 getoond. Ronald en Frank de Boer hebben in Al Rayyan gespeeld.
Het Ahmad Bin Ali Stadion wordt gebouwd naast de bestaande Al Rayyan Sports Clubs stadion. Dit is het voormalig Ahmed Bin Ali stadion, wat recent gesloopt is. Gedurende het Wereld Kampioenschap voetbal zal er in het stadion plaats zijn voor 40.000 voetbalfans. Het stadion heeft hiermee capaciteit genoeg om zowel groepswedstrijden als wedstrijden in de knock-out fase te hosten. Na het toernooi zal het aantal zitplaatsen worden teruggebracht naar 21.000. De bovenste ring stoelen wordt weggehaald en verzonden naar opkomende landen voor gebruik in hun sportfaciliteiten.
Het Ahmad Bin Ali Stadion wordt het thuisstadion van de meest succesvolle club van Qatar, namelijk Al Rayyan. Het design van het stadion past goed in het landschap van de speelstad en de gemeenschap. De gebouwen rondom het stadion bevatten verschillende (sport)faciliteiten die door de lokale bevolking gebruikt kunnen worden, inclusief een moskee, atletiekbaan, cricketveld, tennisbaan, hockeyveld, voetbaltrainingsvelden, skatepark en een fietsbaan.
Volgens Ronald de Boer ziet het nieuwe design er erg imposant uit en hij zou graag weer willen spelen bij de club in het nieuwe stadion. Het gebied zal één van de mooiste gebieden in Qatar zijn, mede door de geplande verbouwingen rondom het stadion.
Voor het nieuwe Ahmad Bin Ali Stadion is 210.000 kubieke meter grond uitgegraven. Voor de fundering, parkeerplaats en het nieuwe voetbalveld groef men 6 meter diep. De omgeving zal in 2019, wanneer de bouw gereed is, volledig veranderd zijn, mede door de nieuwe Dukhan snelweg, de Doha Metro en een nieuw winkelgebied.
Het voorgestelde stadion voor wedstrijden tot en met de kwartfinale van het WK 2022 zal na afloop van het toernooi de thuisbasis worden van Al Rayyan Club. Deze voetbalclub is de huidige kampioen van de Stars League. Het stadion staat op een korte loopafstand van het Doha Metro station en vlak bij de nieuwe Mall of Qatar. Hierdoor is het stadion uitermate geschikt om te dienen als lokale gemeenschapsplaats met sportgelegenheid.
Het eerste cement is recent gestort en de arbeiders gaan hard door met het bouwen van het 40.000 zitplaatsen tellende voetbalstadion. Ook het Ahmad Bin Ali Stadion is geïnspireerd door de traditie en de cultuur. Meer dan 100.000 m3 cement en 6.700 ton staal zal gebruikt worden om het stadion te realiseren. Het Ahmad Bin Ali Stadion in Qatar is verkozen tot het Stadion Design van het jaar 2016.
Al Thumama (Al Thumama)
Capaciteit: 40.000 zitplaatsen
Ontwerper: Arab Engineering Bureau
Afstand van Doha: 13 km
Qatar heeft het ontwerp van het Al Thumama Stadion bekend gemaakt. Dit stadion is het zesde voorgestelde voetbalstadion voor wedstrijden tot en met de kwartfinale van het Wereld Kampioenschap voetbal in 2022.
De voetbalarena is ontworpen door Ibrahim M. Jaidah, architect van het Arab Engineering Bureau uit het gastland. Dit bedrijf is het oudste architectenbureau uit Qatar en heeft een uitgebreid portfolio, waaronder de ambassade van Oman.
Het ontwerp is afgeleid van de geweven gahfiya-hoofddoek, die in elk Arabisch land een andere vorm, kleur en naam heeft. "In de cultuur van Qatar is de gahfiya een belangrijk onderdeel van elke jonge man op weg naar zijn volwassenheid", zei Jaidah. "Dit toegangsritueel inspireerde mij bij het ontwerpen van de voetbaltempel. Het is een arena dat symbool staat voor de groei die Qatar momenteel doormaakt om een wereldwijd gerespecteerde speler te worden in de voetbalsport."
De naam Al Thumama Stadion is oorspronkelijk afgeleid van een lokale boom. De thumamaboom groeit namelijk in die omgeving, 6km van het centrum van Doha.
De bouwwerkzaamheden aan het voetbalstadion zijn in 2017 begonnen en zijn naar verwachting in 2020 afgerond. De hoofdaannemer is een samenwerkingsverband tussen Al Jaber Engineering uit Qatar en Tekfen Construction uit Turkije.
"We hebben altijd geprobeerd om het verleden met de toekomst te combineren in onze designs. De gahfiya is een voorbeeld van dat thema. Het is een mix van ons erfgoed en cultuur, en toewijding naar de toekomst," aldus H.E. Hassan Al Thawadi van de organisatie. Het Al Thumama Stadion laat volgens hem een nieuw licht schijnen over het voetbaltalent in Qatar. Ook ander talent krijgt de ruimte bij het organiseren van het WK 2022 in Qatar. "Ibrahim M. Jaidah is een erg bekende architect in Qatar en we geloven dat hij het talent, de passie en de toewijding heeft voor dit project."
Het Al Thumama Stadion zal gebouwd worden op de velden die momenteel gebruikt worden door de nationale voetbalbond van Qatar. Het Al Thumama disctrict is gelegen in de zuidelijke buitenwijken van Doha, 12km van het Hamad International Airport.
Tijdens het voetbalkampioenschap in 2022 kunnen maar liefst 40.000 bezoekers in het stadion. Na het toernooi wordt het aantal stoelen teruggebracht tot 20.000. De stoelen worden gedoneerd aan een willekeurig land die het kan gebruiken voor hun sportinfrastructuur. De ruimte wordt opgevuld door een hotel met 60 kamers, met zicht op het veld.
Het Al Thumama Stadion heeft de laatste koeltechnologie en toegankelijkheidsfaciliteiten van de hoogste orde. De koelingstechniek voor alle stadions in het voetballand zijn op deze plek zelfs gedemonstreerd aan de FIFA, door middel van een ministadion.
Supporters kunnen het stadion binnengaan via de bus die rijdt vanaf de metro. Voorafgaand aan het WK 2022 zal het gebouw dienst doen voor diverse voorzieningen, waaronder een hotel en een sportcentrum. De omgeving van het stadion zal door de gemeenschap gebruikt gaan worden voor een grote verscheidenheid aan sporten, zoals handbal, tennis en zwemmen.
Al Janoub Stadion (Al Janoub)
Capaciteit: 45.120 zitplaatsen
Ontwerper: Dame Zaha Hadid
Afstand van Doha: 23 km
Qatar maakte in november 2013 het eerste design van het Al Janoub Stadion bekend. AECOM, in samenwerking met Zaha Hadid Architects, ontwikkelde het design dat de traditie van de stad weerspiegeld. De speelstad is namelijk bekend om het vissen en zeevaren. Momenteel wordt het stadion in Al Janoub gebouwd en het zal uiteindelijk 40.000 zitplaatsen hebben.
Het voetbalstadion wordt 15 kilometer ten zuiden van de stad Doha gebouwd. De betonnen pilaren staan al in de grond en de hoofdwerkzaamheden kunnen binnenkort al beginnen volgens de hoofdaannemer. De hoofdaannemer is in januari 2016 gestart met het plaatsen van grote kranen voor de stalen dakconstructie.
Het Al Janoub Stadion wordt, voordat het gebruikt gaat worden tijdens het WK 2022, het nieuwe thuis stadion van Al Janoub Sports Club. De verwachting is dat de club uit Qatar eind 2018 in het 48 meter hoge stadion kan.
Al Janoub Stadion en de Doha Metro zijn rechtstreeks verbonden met de hoofdstad en zullen ruim op tijd klaar zijn voor het Wereld Kampioenschap voetbal in 2022. Gedurende het WK worden in het stadion wedstrijden tot en met de kwartfinale gespeeld.
Het stadion heeft een capaciteit van 40.000 zitplaatsen. Na afloop van het voetbaltoernooi zal de bovenste ring ontdaan worden van 20.000 stoelen, zodat de lokale club nog 20.000 toeschouwers kan ontvangen. De verwijderde stoelen krijgen een andere bestemming, zodat alle delen van het Al Janoub Stadion nuttig blijven voor de gemeenschap.
Het Al Janoub Stadion heeft 40.000 zitplaatsen en zal wedstrijden organiseren tot en met de kwartfinale van het WK 2022 in Qatar. De hoofdaannemer is aanwezig om de voortgang te beoordelen en het design voor te bereiden. De werkzaamheden aan de fundering schieten mooi op. Het stadiondesign is geïnspireerd door de traditionele dhow boten die gebruikt worden in de vissteden als Al Janoub.
Drie kranen zijn geïnstalleerd in het voetbalstadion en arbeiders zijn voorbereidingen aan het treffen om boven de grond aan het werk te gaan. In 2016 zal de hoofdstructuur klaar zijn, waarbij totaal zes kranen worden ingezet die samen ruim 60 ton wegen.
Khalifa International Stadion (Aspire)
Capaciteit: 68.030 zitplaatsen
Afstand van Doha: 13 km
Het Khalifa International Stadion werd in november 2014 toegevoegd aan de lijst van potentiële stadions voor het WK voetbal in 2022.
Het Khalifa International Stadion staat in Al Rayyan Municipality en speelde lange tijd de belangrijkste rol in de ontwikkeling van Qatar als gastland van een wereldwijd voetbaltoernooi. De leiding van de bouw van het stadion is in handen van de Aspire Zone Foundation. De boog en het golvende dak van het Khalifa International Stadion zijn van ver zichtbaar. Oorspronkelijk stond er een grote boog op de oostelijke kant. Deze boog werd in 2006 als platform gebruikt van waar vuurwerk werd afgestoken vanwege de openingsceremonie van de Doha Asian Games. Momenteel wordt deze boog vervangen door twee bogen die van nog grotere afstand te zien zullen zijn.
Het Khalifa International Stadion is in 1976 gebouwd en had 20.000 zitplaatsen. In datzelfde jaar werden er wedstrijden van de Golf Cup gespeeld, evenals in 1992. Momenteel ondergaat het voetbalstadion een grote verbouwing, zodat ook wedstrijden van het Wereld Kampioenschap voetbal in 2022 gespeeld kunnen worden. Voor het WK 2022 zal het stadion 40.000 overdekte zitplaatsen krijgen, inclusief koelsysteem. Door de renovatie mag het stadion groepswedstrijden, achtste finale- en kwartfinale wedstrijden hosten.
Volgens de aannemer wordt er continu gewerkt aan het verbeteren van de gezondheid en veiligheid van de bouwplaats. Er zijn 3.300 bouwvakkers bezig met de renovatie van het Khalifa International Stadion, wat uiteindelijk neer komt op 3.234.709 manuren zonder noemenswaardige incidenten. Het voetbalstadion bevat onder andere het 3-2-1 Qatar Olympic and Sports Museaum, restaurants, winkels, VIP-ruimten en een gezondheidscentrum. Ook worden twee nieuwe metrostations in de buurt aangelegd.
Het Khalifa International Stadion zal het eerste WK 2022 stadion zijn dat gereed is. Verwacht wordt dat het stadion begin 2017 opgeleverd gaat worden. De werkzaamheden gaan voortschreidend en het exterieur wordt al aangebracht. Op korte termijn worden de grote LED schermen opgehangen. Hierdoor is zichtbaar hoe het stadion er over een jaar uit zal zien.
Het complexe systeem van kabels voor het dak van het stadion zijn ook klaar. Het kopstuk van het dak wordt de komende weken geplaatst. Met het gereed zijn van de werkzaamheden aan het dak wordt er afgeteld richting het WK 2022. In het Khalifa International Stadion zullen wedstrijden tot aan de kwartfinale gespeeld gaan worden.
Het veld in het stadion voor het WK 2022 is in recordtijd gelegd door 40 specialisten. Speciaal voor het Khalifa International Stadion is het gras ontwikkeld in Qatar en binnen 14 uur gelegd. Dit voetbalstadion is als eerste gereed om het WK voetbal te hosten. Om precies te zijn is het voetbalveld in 13,5 uur gelegd, waarbij ongeveer 7.800 m2 aan gras door 40 specialisten verplaatst is van de Turf Nursery naar het historische stadion. De experts gebruikten 8 speciale machines om het gras op de juiste manier te plaatsen. Het vorige record stond ook op naam van hetzelfde team. In 2016 werd het veld in het Al Sadd Sports Club's Stadion gelegd in 14 uur en 40 minuten.
Lusail Iconic Stadion (Lusail City)
Capaciteit: 86.250 zitplaatsen
Ontwerper: Foster + Partners
Afstand van Doha: 16 km
Het voetbalstadion telt 80.000 zitplaatsen en is naar verwachting eind 2020 compleet. Het bouwwerk staat ongeveer 12 kilometer ten noorden van de hoofdstad en Doha's West Bay. Deze ultramoderne stad begint langzamerhand vorm te krijgen en zal in de toekomst 200.000 inwoners hebben die kunnen genieten van de parken, havens, ondernemingen, themapark en het voetbalstadion.
Het Lusail Stadion is ontworpen door het Britse Foster+Partners. Het gebouw is ontworpen als een gouden vaartuig en geïnspireerd door de Arabische architectuur. Het design viert de eeuwenoude tradities en vakmanschap van de regio. Ook zijn er lantaarns in het design verweven, evenals gedetailleerde kommen die al sinds vroeger gemaakt werden in Qatar.
Na het Wereld Kampioenschap voetbal zal het voetbalstadion omgebouwd worden tot een ruimte voor de buurt, inclusief scholen, winkels, café's, sportfaciliteiten en gezondheidscentra. Inwoners van de nieuwe stad zullen hierdoor alles vinden onder één dak.
Om ruimte te maken voor deze plannen na het toernooi, worden de stoelen verwijderd en gedoneerd aan andere sportprojecten over de wereld.
In dit stadion worden de openingswedstrijd en de finale van het WK 2022 gespeeld.
Education City Stadion (Al Rayyan)
Capaciteit: 45.350 zitplaatsen
Ontwerper: FIA Fenwick Iribarren Architects
Afstand van Doha: 12 km
Het stadion dat gelegen is in Doha's Education City is naar verwachting eind 2019 klaar. Hier zullen in 2022 wedstrijden gespeeld gaan worden tot en met de kwartfinale. De graafwerkzaamheden omvatten 650.000 kubieke meter. De implementatie van het ontwateringsysteem wordt de komende maanden gereed gemaakt.
Tegen het eind van 2016 is de hoofdaannemer volledig gemobiliseerd in en rondom het Education City Stadion, van waaruit men eenvoudig volgens schema kan werken. Arbeiders zijn op dit moment bezig met de fundering en de stalen structuur.
Stadion 974 (Ras Bu Abboud)
Capaciteit: 40.000 zitplaatsen
Ontwerper: FIA Fenwick Iribarren Architects
Afstand van Doha: 10 km
Ten oosten van het centrum van de hoofdstad Doha zal een nieuw voetbalstadion uit de grond gestampt worden in het Ras Bu Abboud gebied. Dit stadion kijkt uit op de futuristische skyscrapers van het West Bay district.
Het ontwerp van het stadion en het omliggende gebied is nog niet klaar. Wel is zeker dat er minstens 40.000 toeschouwers de wedstrijden in de tempel kunnen bekijken. Het stadion heeft een veld van natuurgras, ontvangstruimten voor VIP's en airconditioning. Populous, één van 's wereld grootste architectenbureau's, is bezig met de ontwerpfase. Dit bedrijf heeft meerdere bekende sportlokaties ontworpen.
Na afloop van het Wereld Kampioenschap voetbal zal het stadion gebruikt worden door de lokale bevolking voor diverse doeleinden. De omgeving moet gereed gemaakt worden voor de snel uitbreidende bevolking van Qatar. De organisatie vindt het belangrijk dat de lokale bevolking kan profiteren van de aanwezigheid van het stadion.
Stadions die niet gebouwd zijn
De volgende voetbalstadions waren onderdeel van het bod, maar zullen niet worden gebouwd:
- Al-Khor Stadion (Khor): capaciteit 45.330 zitplaatsen
- Qatar University Stadion (Doha): capaciteit 43.520 zitplaatsen
- Sports City Stadion (Doha): capaciteit 47.560 zitplaatsen
- Al-Shamal Stadion (Ash Shamal): capaciteit 45.120 zitplaatsen
- Umm Salal Stadion (Umm Salal): capaciteit 45.120 zitplaatsen
- Doha Port Stadion (Doha): capaciteit 44.950 zitplaatsen
- Thani bin Jassim Stadion (Al Rayyan): capaciteit 44.740 zitplaatsen
De onderstaande voetbalstadions waren onderdeel van het bod van Qatar om de organisatie van het toernooi binnen te halen. In 2016 heeft men echter besloten niet 12, maar 8 stadions voor het Wereld Kampioenschap voetbal in te zetten.
Al-Khor Stadion (Khor)
Capaciteit 45.330 zitplaatsen
Het tweede stadiondesign betrof het Al-Khor Stadion in Al Khor City. Dit stadion krijgt een uiterlijk dat past in Qatar, met een traditionele tentvormig design. Dit design eert de eeuwenoude traditie, geschiedenis en cultuur van het gastland. Het moderne stadion krijgt een bovenste ring waar de stoelen uit gehaald kunnen worden.
Het 60.000-zitplaatsen tellende stadion is de toekomstige thuisbasis van voetbalclub Al Khor Sports Club. In dit stadion worden wedstrijden tot en met de halve finales gespeeld. Het design van het stadion is afgeleid van de Bedouin tenten, die vaak gebruikt worden als symbool voor gastvrijheid in Qatar. De werkzaamheden aan het Al-Khor Stadion liggen op schema, met de succesvolle installatie van elementen van de hoofdstructuur. Ook is men bezig met de tunnels en bruggen naar het stadion.
Het stadion heeft een schuifbaar dak dat in slechts 20 minuten gesloten kan zijn. Hierdoor zijn de speelomstandigheden optimaal te regelen. Op loopafstand van het stadion is een complex gebouwd waar arbeiders kunnen wonen.
Qatar University Stadion (Doha)
Capaciteit 43.520 zitplaatsen
Exact vier jaar na de bekendmaking dat Qatar het WK 2022 mocht organiseren, werd bekend dat het Qatar University Stadion de vierde voetbalarena wordt.
Sports City Stadion (Doha)
Capaciteit 47.560 zitplaatsen
Al-Shamal Stadion (Ash Shamal)
Capaciteit 45.120 zitplaatsen
Umm Salal Stadion (Umm Salal)
Capaciteit 45.120 zitplaatsen
Doha Port Stadion (Doha)
Capaciteit 44.950 zitplaatsen
Thani bin Jassim Stadion (Al Rayyan)
Capaciteit 44.740 zitplaatsen
Qatar bouwt groene stadions voor duurzaamheid na het WK 2022
De voetbalstadions in Qatar zullen duurzaam gebouwd worden en zullen de omgeving en het milieu niet teveel belasten. De FIFA gelooft dat het een verantwoordelijkheid heeft om het milieu en de omgeving te beschermen. Het WK voetbal mag zo min mogelijk impact hebben om de omgeving in Qatar. Als internationale organisatie neemt het de verantwoordelijkheid serieus en zoekt het samen met andere organisaties naar verbeteringen.
Tijdens het evenement benadrukte secretaris generaal Hassan Al Thawadi het belang van het afleveren van een duurzaam voetbaltoernooi die passen in het nationale ontwikkelingsplan van Qatar. “De ontwikkeling van een duurzaam milieu is één van de pijlers voor het bouwen aan een betere toekomst voor de komende generaties, zoals ook staat in de Qatar National Vision 2030. Om dit te bereikten moeten we duurzamer zijn dan de oorspronkelijke plannen en doordringen tot de alledaagse werkzaamheden in alle speelsteden.”
Al Thawadi dankt de Gulf Organisation voor het onderzoek en de ontwikkeling van duurzame methoden die gebruikt kunnen gaan worden voor het WK voetbal in 2022. Deze methoden zijn een mijlpaal op de weg naar een duurzaam Wereld Kampioenschap voetbal voor toekomstige organiserende landen.
Het eerste dat ontwikkeld werd was een meetinstrument om te kunnen beoordelen hoe groen de gebouwen en infrastructuur werkelijk is. Alle voorgestelde speelsteden van het WK 2022 in Qatar voldoen of zullen voldoen aan de doelen van het certificaat. Onlangs werden de eerste 300 bomen van een project van 16.000 bomen geplant.
Ook aanwezig bij de bijeenkomst was Federico Addiechi, hoofd van de afdeling voor sociale verantwoording van de FIFA. Hij zei dat de organisatie in Qatar erg op tijd is met het beoordelen van de benodigde certificaten voor groene stadions. Het duurt namelijk nog zeven jaar voordat het Wereld Kampioenschap voetbal in het land plaatsvindt. Doordat men nu al actie onderneemt, kunnen het onderzoek en de ontwikkeling goed gepland plaatsvinden. Vanwege de grootte van het wereldwijde voetbaltoernooi van de FIFA is langetermijnplanning van enorm belang.
Duurzaamheid wordt dus niet alleen in de sport nagestreefd, maar ook buiten de voetbalvelden. Dat heeft het Supreme Committee for Delivery & Legacy vandaag herhaald. Vandaag hield de FIFA namelijk in de Green Expo Forum in Doha een presentatie van de Global Sustainability Assessment System voor de WK 2022 stadions.
Qatar test aerodynamica van voetbalstadions in windtunnels met lasers
Hoe print je een voetbalstadion in 3D? En welke data kun je verzamelen van het plaatsen van het schaalmodel in een windtunnel?
In zes maanden tijd hebben studenten van de Qatar University antwoorden verzameld. Daarbij hebben ze rauwe data van koeltechnologie en aerodynamics verzameld van het 1:300 schaalmodel en getransformeerd in waardevolle oplossingen voor engineers. Hierdoor zullen kosten bespaard worden en ook de natuur en omgeving rondom de stadions van het WK 2022 worden zo min mogelijk belast.
Het duurde één week om één schaalmodel te printen met een 3D printer. Dit model is exact een kopie van het design van het originele voetbalstadion voor het Wereld Kampioenschap in Qatar. Afzonderlijke delen van het stadion werden ook afzonderlijk geprint. De schaalmodellen van de stadions werden in windtunnels geplaatst om de aerodynamics te testen. Het ontwerpen en bouwen van de windtunnel duurde ook nog eens zeven maanden.
In de windtunnen werd het model geanalyseerd door middel van laserstralen die de luchtstromen over het voetbalstadion vastlegden. Daarbij werd ook de temperatuur in het stadion gemeten, zelfs bij verschillende bezoekersaantallen. Warmte/hitte is namelijk een grote zorg voor de gezondheid van de duizenden voetbalfans die in 2022 naar Qatar zullen afreizen. Voor het koelen van de stadions moet er zo min mogelijk lucht van buiten binnenkomen en de koude lucht in het stadion moet moeilijk kunnen ontsnappen.
Op deze manier zijn twee stadions en een fan zone getest: Al Bayt Stadion, Al Janoub Stadion en een fan zone van het WK 2014 in Brazilië. Momenteel print men het Al Thumama Stadion om te testen.
De Qatar University werkt nauw samen met de Supreme Committe for Delivery & Legacy, als onderdeel van de FIFA. De verzamelde informatie wordt verwerkt in de bouw van de nieuwe stadions voor het WK voetbal in het gastland. Hiermee worden bij de bouw tijd en kosten bepaard. Ook rekenden de studenten uit hoeveel staal er minimaal nodig is voor de dakconstructies, waardoor energie en geld wordt bespaard.
Ook andere landen hebben deze werkwijze van Qatar opgemerkt. België wil het nieuwe stadion in Brussel ook gaan testen in de windtunnels van de Qatar University in Doha. In Qatar is het de kunst om koude lucht in het stadion te houden, maar in België moet de regen buiten blijven. Verschillende types regen zijn getest inclusief de windsnelheid, zodat voetbalfans altijd droog kunnen zitten.
Natuurgras of kunstgras tijdens het WK 2022
De wedstrijden van het WK 2022 zullen worden gespeeld op natuurgras. Kunstgras is toegestaan middels speciale dispensatie van de wereldvoetbalbond.
Natuurgras
Natuurgrasvelden mogen vanaf twee maanden voor aanvang van het toernooi niet meer worden gebruikt voor niet-voetbalevenementen. Hierdoor hoopt de FIFA dat de kwaliteit van het natuurgras optimaal is voor het eindtoernooi. Vanaf een maand voor aanvang mag het zelfs nergens meer voor gebruikt worden.
Kunstgras
Als kunstgras wordt gebruikt, moet het veld voldoen aan de voorwaarden van de FIFA Quality Programme for Footbal Turf en de International Artificial Turf Standard.
In principe hebben de trainingsvelden hetzelfde type gras als in de stadions in dezelfde speelstad.
Afmetingen van het veld
Het voetbalveld tijdens het WK in Qatar moet een afmeting hebben van 105m lengte en 68 breedte. Ook de hoogte van het gras en de bewatering wordt voorgeschreven.
Achter de doelen zal voldoende ruimte zijn voor spelers om zich warm te lopen tijdens de wedstrijden. Er mogen maximaal zes spelers tegelijk warmlopen, en alleen de keeper mag opwarmen met een bal.
In het geval er achter de doelen onvoldoende ruimte is, mogen maximaal drie spelers tegelijk aan de warming-up bezig zijn langs de lijn tijdens de wedstrijd. Keepers mogen geen bal gebruiken.
Vanzelfsprekend moeten de doelpalen volledig wit zijn, evenals de netten in het doel. Er zullen reserve doelen, netten en cornervlaggen aanwezig zijn, om de voortgang van het spel te verzekeren.
Trainingsvelden voor het WK in Qatar
De trainingsvelden voor het WK in Qatar worden uiterlijk vijf dagen voor de eerste wedstrijd van een team beschikbaar gesteld. De dag na de uitschakelijk mag een team voor het laatst gebruikmaken van het trainingsveld.
De teams zijn verplicht alleen gebruik te maken van de voorgeschreven velden voor training of wedstrijdvoorbereiding.
Trainingslocaties zijn van optimale kwaliteit en bevinden zich in de buurt van het spelershotel. Een team mag maximaal 20 minuten met een bus onderweg zijn.
De afmeting van een trainingsveld is 105m bij 68m in grootte. Er staan lijnen op en verlichting om het veld. Er zijn douches, toiletten, kleedkamers en kluisjes.
WK 2022 stadions veel gestelde vragen (FAQ)
Hoeveel stadions zijn er tijdens het WK 2022 in Qatar?
Er zijn 8 stadions tijdens het WK 2022 in Qatar. Het totale geschatte budget voor de voetbalstadions is €3 miljard.
Wat zijn de stadions van het WK 2022?
De stadions van het WK 2022 in Qatar zijn:
- Al Bayt Stadion (Al Khor City)
- Al Rayyan Stadion (Al Rayyan)
- Al Thumama Stadion (Al Thumama gebied)
- Al Janoub Stadion (Al Janoub)
- Khalifa International Stadion (Doha)
- Lusail Iconic Stadion (Losail)
- Education City Stadion (Doha)
- Ras Abu Aboud Stadion (Ras Abu Aboud gebied)
Deel 'WK 2022: 8 stadions voor het WK 2022 in Qatar'
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
In 8 stadions wordt het WK 2022 in Qatar gespeeld. Het grootste stadion heeft 86.000 zitplaatsen. Het totale geschatte budget voor de voetbalstadions is €3 miljard.
Over de auteur van 'WK 2022: 8 stadions voor het WK 2022 in Qatar'
Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.
Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.