Voetbal en eSports: Stille opkomst van virtuele competities

Voetbalclubs beschikken over een eigen fanbase die iedere voetbalwedstrijd positief ondersteunt. Tijdens deze competities zijn voetbalstadia al ruim van tevoren uitverkocht en met Oranje supporters bezet. Kortom, het is iedere keer een ware happening die van generatie op generatie wordt voortgezet. Toch heeft de alom bekende sport er een nieuwe variant bijgekregen. Het spektakel speelt zich weliswaar niet op de groene grasmat af, maar binnen de virtuele muren van het Vave Casino Nederland. E-sports, en met name voetbal, heeft zich namelijk ontwikkeld van een niche markt tot een miljardenindustrie.

E-sport explosieve groei

Twintig jaar geleden was het concept eSports vrijwel onbekend. Sterker nog, wie had er ooit gehoord van de KPN eDivisie? Het is nu een wereldwijde sportsector die meer dan een half miljard kijkers trekt. Het is niet verwonderlijk dat deze tak van sport zich nu kan meten met traditionele sporten.

De belangstelling voor deze markt is ook doorgedrongen bij de traditionele voetbalclubs die deze groeiende markt erkennen. Grote namen binnen deze wereld, zoals manchester City, schrijven zich al in voor zogenaamde eSports competities en vergroten daarmee tegelijkertijd hun merknaam.

De rol van FIFAe competities

FIFAe competities spelen een cruciale rol binnen de voetbalwereld. In samenwerking met talloze voetbalorganisaties bieden ze een platform waar voetbalcompetities virtueel worden uitgevochten. Of het nu de eDivisie of de ePremier League is, gamers zijn zeer betrokken bij het spel en proberen de ranglijst te beklimmen – net zoals binnen de officiële FIFA-competities.

Additionele E-Games

Het grootste verschil tussen FIFA eSports en andere sportsimulatiegames is het streven naar perfectie en realisatie. FIFA heeft namelijk in 2005 zijn EA code herschreven, met als resultaat – een realistische benadering van het spel. Daarnaast heeft FIFA zich ook beter ontwikkeld in de gaming wereld en daarbuiten. Deze betrokkenheid heeft ervoor gezorgd dat de eSports sector serieus wordt genomen en een groter publiek bereikt.

Talloze andere sporten, zoals UFC, zien de populariteit van FIFA en willen graag een graantje meepikken. Daarom proberen ze met de UFC eSports league het positieve resultaat van FIFA te evenaren. Hoewel er verschillende martial arts sporten aan bod komen, blijft de vraag bestaan: “kan het ooit FIFA eSports overtreffen?”

Bekende gamer

Quote Tyler ‘Ninja Blevins’: “I love videogames”.

Tyler Blevins is het bekendste voorbeeld van een opkomende eSports wereldster. De jonge gamer maakte zijn debuut met het spel “Fortnite” en bereikte zelfs 12 miljoen volgers op diverse platforms, waaronder Twitch. Per competitie trekt deze speler geregeld 70.000 willekeurige bezoekers naar zijn streams. Met als gevolg – een cover op de ESPN.

Deze explosieve groei werd ook door Red Bull erkend en had tot gevolg dat de extreme onderneming Red Bull eSports ontwikkelde en Tyler een contract aanbood. Op dit moment geniet de streamer een maandelijks inkomen dat zonder eSports nooit zou zijn behaald.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 11-07-2024 13:13 | Bijgewerkt op: 11-07-2024 | Door: Patrick

Deel 'Voetbal en eSports: Stille opkomst van virtuele competities'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



Voetbalclubs omarmen eSports, van uitverkochte stadions naar virtuele arena's. FIFAe competities en gamers: Tyler 'Ninja' Blevins veranderen deze wereld.


Over de auteur van 'Voetbal en eSports: Stille opkomst van virtuele competities'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.