WK 2022 doden
Er zijn veel doden bij de bouw van stadions voor het WK 2022 in Qatar. Hoeveel slachtoffers zijn er al gevallen? En waar komen deze arbeiders vandaan? Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden en het beleid van de FIFA?.
Inhoudsopgave [verbergen]
? min. leestijd | ? woordenQatar stelt het aantal doden naar boven bij
De Qatarese functionaris die verantwoordelijk is voor de levering van het WK 2022 heeft op 29 november 2022, halverwege het toernooi, gezegd dat het aantal migrerende werknemers dat is omgekomen bij WK-gerelateerde projecten "tussen de 400 en 500" ligt.
Hassan al-Thawadi, de secretaris-generaal van het Hoogste Comité voor levering en nalatenschap, gaf de bekentenis af in een interview, maar zei dat een precies cijfer voor het aantal dodelijke slachtoffers nog "wordt besproken".
"De schatting is rond de 400", vertelde Thawadi aan het tv-programma Piers Morgan Uncensored. "Tussen de 400 en 500. Het precieze aantal heb ik niet, daar wordt over gesproken."
"Eén dode is te veel, zo simpel is het. Maar elk jaar verbeteren de gezondheids- en veiligheidsnormen op de locaties, in ieder geval op onze locaties, de WK-locaties, waarvoor wij verantwoordelijk zijn. Zeker in de mate dat je vakbonden hebt die het werk prijzen dat is gedaan op WK-locaties en de verbeteringen."
Het Supreme Committee heeft altijd volgehouden dat er slechts drie werkgerelateerde sterfgevallen en 37 niet-werkgerelateerde sterfgevallen zijn geweest onder arbeidsmigranten in WK-stadions sinds de bouw voor het toernooi in 2014 begon.
Brief van de FIFA om zich te concentreren op het voetbal
Beste voorzitters, beste secretarissen-generaal, []
De FIFA World Cup Qatar staat voor de deur en de opwinding over 's werelds belangrijkste voetbalfestival neemt wereldwijd toe terwijl we de dagen aftellen voor de aftrap in Doha, op zondag 20 november 2022.
Als een van de 32 deelnemende teams draag je de hoop en dromen van je thuisland en al zijn mensen op je schouders.
FIFA wil je verzekeren dat in Qatar alles is voorbereid om ervoor te zorgen dat elk deelnemend land de allerbeste kans heeft om succes te behalen op het ultieme voetbalpodium. De acht ultramoderne stadions, waar de 64 wedstrijden van de FIFA World Cup Qatar 2022 zullen worden gespeeld, zullen het perfecte platform vormen voor 's werelds grootste sportevenement.
Dus laten we ons nu concentreren op het voetbal!
We weten dat voetbal niet in een vacuüm leeft en we zijn ons er evengoed van bewust dat er over de hele wereld veel uitdagingen en moeilijkheden van politieke aard zijn. Maar sta alsjeblieft niet toe dat voetbal wordt meegesleurd in elke ideologische of politieke strijd die er bestaat.
Bij FIFA proberen we alle meningen en overtuigingen te respecteren, zonder morele lessen aan de rest van de wereld te geven. Een van de grote krachten van de wereld is inderdaad haar diversiteit, en als inclusie iets betekent, betekent het respect hebben voor die diversiteit. Geen enkel volk, geen enkele cultuur of natie is "beter" dan een ander. Dit principe is de basis van wederzijds respect en non-discriminatie. En dat is ook een van de kernwaarden van voetbal. Dus laten we dat alsjeblieft allemaal onthouden en voetbal centraal laten staan.
Nu, op het WK 2022 in Qatar, hebben we de unieke gelegenheid en mogelijkheid om iedereen te verwelkomen en te omarmen, ongeacht afkomst, achtergrond, religie, geslacht, seksuele geaardheid of nationaliteit. Laten we die kans grijpen en de wereld verenigen door middel van de universele taal van het voetbal.
Nu ligt onze focus op voetbal omdat #NowIsAll.
We wensen je veel succes en een mooi toernooi in het verschiet!
Gianni Infantino FIFA-voorzitter Fatma Samoura FIFA-secretaris-generaal
Toch minder doden dan beweerd?
Ondanks eerdere berichten in de media over maar liefst 6.500 doden in Qatar de afgelopen 10 jaar, heeft FIFA-voorzitter Gianni Infantino het over slechts 3 doden bij de bouw van de voetbalstadions. Bij de bouw van de stadions zijn dus volgens de FIFA slechts 3 bouwvakkers verongelukt, en dat zijn er nog steeds 3 teveel.
Het totale dodenaantal moet wel in perspectief worden gezien: er zijn enkele miljoenen mensen vanuit arme omliggende landen naar Qatar vertrokken om werk te zoeken in de afgelopen 10 jaar. Volgens de FIFA zijn de arbeidsomstandigheden in Qatar momenteel vergelijkbaar met die in Europa.
De Britse krant The Guardian baseert zich op het totale aantal doden in 10 jaar tijd, waaronder ook arbeiders zijn die overleden zijn door de hitte, zelfdoding en andere persoonlijke omstandigheden. Verder heeft de krant ook migranten meegenomen in de berekening die niet direct werkzaam waren bij de voetbalstadions.
NOS-correspondent Fleur Launspach sprak op tv, vlak voor de loting op vrijdag 1 april 2022. Zij heeft een aantal jaar in Qatar gewoond toen ze werkzaam was voor de zender Al Jazeera. Fleur gaf aan dat de omstandigheden in de loop der jaren verbeterd zijn, zoals het salarissysteem. De arbeidsmigranten verdienen niet veel volgens onze westerse standaarden, maar vanuit hun geboorteland gezien verdienen ze redelijk veel. Ook wordt er meer 's nachts gebouwd aan de stadions, in plaats van overdag in de hitte. Verder zijn de arbeidsomstandigheden in Qatar beter dan omliggende landen als Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.
Volgens oud-voetballer Ronald de Boer heeft The Guardian alle doden op één hoop gegooit, van een lerares tot een schoonmaker en iemand die op de bouw werkt. Hij heeft ook in Qatar gevoetbald en gewoond, en beweerd dat de 6.500 doden volgens de Britse krant 'totale onzin' is. Volgens de officiële cijfers van Qatar zijn er onder alle miljoenen migranten de afgelopen 10 jaar 15.000 mensen overleden, dus niet alleen bij de bouw van de stadions. Amnesty International schat het aantal doden onder de bouwvakkers, beveiligers en logistiek personeel op enkele duizenden.
Amnesty International komt op voor de rechten van mensen over de hele wereld. De stichting is naar eigen zeggen nooit tegen een boycot van het WK in Qatar geweest, omdat juist door het toernooi een vergrootglas op het land ligt. Ook omliggende landen gaan zich hopelijk spiegelen aan de positieve ontwikkelingen in het gastland.
Statement KNVB over het WK in Qatar
Bekijk hieronder het statement van de KNVB omtrent het WK in Qatar [].
Reactie op artikel The Guardian
Ook wij hebben het artikel in The Guardian met afgrijzen gelezen en de cijfers die worden genoemd zijn ronduit verschrikkelijk. Wij hebben dit de afgelopen dagen uitvoerig besproken, zowel binnen de KNVB als met de FIFA, Nederlandse overheid en diverse mensenrechtenorganisaties.
De KNVB is nooit voorstander geweest van een WK in Qatar en uiteraard al helemaal niet van de manier waarop daar met gastarbeiders wordt omgegaan. Deze werkwijze is niet alleen van toepassing op de projecten voor het WK, maar voor alle grootschalige bouwprojecten. Het probleem is dus groter, maar in aanloop naar het WK is er nu in elk geval volop aandacht voor. Op dit moment hebben wij als voetbalbond drie opties om hiermee om te gaan:
- We kunnen ons als voetbalbond richten op alleen het sportieve deel van dit WK en het realiseren van verbeteringen in Qatar overlaten aan maatschappelijke en politieke organisaties. Dit is voor ons geen optie.
- We kunnen, zoals sommigen nu voorstellen, een jaar voor het event alsnog besluiten om het WK in Qatar te boycotten. Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Right Watch zijn niet voor een boycot en zeggen dat de gastarbeiders in Qatar daar niet bepaald mee geholpen zijn, omdat zij hierdoor hun geld mislopen. Daarnaast zeggen deze mensenrechtenorganisaties dat de beoogde hervormingen in Qatar alleen ontstaan door te gaan, betrokken te blijven en druk uit te oefenen op de regering in Qatar. Met een boycot verbetert er dus niets en dat is naar ons idee ook niet de beste optie.
- We kunnen de aandacht voor het WK gebruiken en zelf meehelpen om de situatie voor de gastarbeiders in Qatar te verbeteren. Dit door diplomatie, het ondersteunen van projecten voor arbeidsmigranten en vrouwen in Qatar en vooral aandacht op te blijven eisen van de regering in Qatar. Volgens rapporten van mensenrechtenorganisaties heeft deze strategie recent al tot verbeteringen geleid. Deze optie heeft daarom onze voorkeur, hier maken we de komende tijd nog meer werk van.
Dergelijke misstanden mogen nooit meer voorkomen rondom een WK. De KNVB was daarom in 2014 één van de initiatiefnemers om FIFA te bewegen tot meer aandacht voor de mensenrechten in landen die een WK willen houden. Er is op dit gebied duidelijk progressie geboekt: bidprocedures voor komende WK's kennen nu een zogenoemde mensenrechtenparagraaf. Helaas was die er bij de keuze voor Qatar nog niet, maar na 2022 zullen we geen WK meer zien in een land waarin de internationale mensenrechten niet zijn gewaarborgd in de bid procedure.
Ons algemene statement over het WK in Qatar
Sportief gezien is het WK het allerhoogste podium, waar spelers en miljoenen fans wereldwijd jarenlang naartoe leven. De kwalificatie voor het WK moet nog plaatsvinden, maar wij hebben volop oog voor de problemen in Qatar en helpen om verbeteringen te realiseren en te vergroten. Voetbal heeft de kracht om landen en volken te verbinden en zo het gesprek aan te gaan over moeilijke onderwerpen. Dit maakt diplomatie sneller mogelijk en zaken zoals mensenrechten bespreekbaar op plaatsen waar het urgent is dat dat gebeurt [].
- De KNVB was destijds bij de toewijzing niet voor een WK in Qatar, maar dat het eindtoernooi daar in 2022 plaatsvindt zien we nu als een gegeven. Wij kijken niet weg bij de maatschappelijke problemen van het gastland en zullen - mits gekwalificeerd - sociaal verantwoord deelnemen aan het toernooi. Rapporten van bijvoorbeeld Amnesty International en internationale vakbondkoepels zien we in dit licht als heel waardevol. Het helpt ons. Die rapporten houden ons op de hoogte van de specifieke problematiek en met die informatie kunnen we ook het gesprek aangaan met onze stakeholders.
- Ook binnen het voetbal is de KNVB actief op het gebied van mensenrechten. De KNVB was één van de initiatiefnemers om FIFA te bewegen tot meer aandacht voor de mensenrechten in landen die een WK willen houden. Er is op dit gebied duidelijk progressie geboekt: bidprocedures voor komende WK's kennen nu een zogenoemde mensenrechtenparagraaf. Die was er bij de keuze voor Qatar nog niet, maar de situatie van gastarbeiders in Qatar is dankzij de aandacht voor het WK gesignaleerd, besproken en op een aantal punten ook verbeterd, volgens eerder verschenen rapporten.
- Nederland is samen met andere bonden onderdeel van de internationale voetbalwereld en alle FIFA-leden hebben zich verplicht om deel te nemen aan kwalificatiereeksen en - indien geplaatst - het WK. Sinds de Tweede Wereldoorlog is geen enkel WK-eindtoernooi door een land om politieke redenen geboycot. Een boycot is dus geen gangbaar middel. Juist vanwege het WK staat de situatie in Qatar, die breder gaat dan alleen het WK, bij velen op de radar. Dankzij alle aandacht hiervoor en de diplomatieke inspanningen wordt er vooruitgang geboekt in de situatie van de arbeiders in Qatar. Een sportieve boycot zou deze vooruitgang niet (verder) helpen, dat geven ook mensenrechtenorganisaties aan.
- De KNVB staat over het aanstaand WK voetbal in Qatar in nauw contact met FIFA de Nederlandse ambassade aldaar, met mensenrechtenorganisaties, de International Labour Organisation en in eigen land het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ruim 6.500 doden bij de bouw van stadions afgelopen 10 jaar
Bij de bouw van de voetbalstadions in Qatar zijn al ruim 6.500 arbeiders overleden. Dit hoge aantal doden is het gevolg van de moderne slavenarbeid in het gastland voor het WK voetbal in 2022.
Volgens de Engelse krant The Guardian komen de slachtoffers uit India, Pakistan, Nepal, Sri Lanka en Bangladesh. De doden zijn de afgelopen 10 jaar gevallen bij het bouwen aan de stadions, die vóór 2022 klaar moeten zijn.
Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk nog hoger, aangezien niet alle gegevens uit alle landen onderzocht zijn. Ook is het niet bekend waar de mensen precies overleden, evenals de doodsoorzaak.
Toch bestaat het vermoeden dat de extreme hitte de grootste boosdoener is. Bij 69% van de doden uit India, Bangladesh en Nepal is een natuurlijke dood vastgesteld, en bij de overledenen uit India is het percentage zelfs 80%. Bij het merendeel van de overleden gastarbeiders wordt geen uitgebreide autopsie gedaan en is een exacte doodsoorzaak niet bekend.
Begin 2021 wordt het aantal werknemers uit het buitenland geschat op 1,4 miljoen. De afgelopen jaren zijn er enkele miljoenen mensen in het land geweest om te werken aan de stadions en de infrastructuur in Qatar.
Qatar krijgt al sinds de toewijzing kritiek over de behandeling van gastarbeiders. De afgelopen jaren hebben miljoenen werknemers gewerkt in de oliestaat, en 6.500 doden wordt niet als abnormaal gezien. Ondertussen heeft het gastland wel de nodige maatregelen genomen om de werkomstandigheden te verbeteren, maar deze worden volgens mensenrechtenorganisaties onvoldoende toegepast in de praktijk.
Artikel in The Guardian over arbeidsomstandigheden en het aantal doden in Qatar
Meer dan 6.500 arbeidsmigranten uit India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka zijn gestorven in Qatar sinds het 10 jaar geleden het recht won om het WK te organiseren, kan de Guardian onthullen [].
De bevindingen, samengesteld uit overheidsbronnen, betekenen dat gemiddeld 12 arbeidsmigranten uit deze vijf Zuid-Aziatische landen elke week zijn omgekomen sinds de nacht in december 2010, toen de straten van Doha gevuld waren met extatische menigten die de overwinning van Qatar vierden.
Uit gegevens uit India, Bangladesh, Nepal en Sri Lanka blijkt dat er in de periode 2011-2020 5.927 doden zijn gevallen onder arbeidsmigranten. Los daarvan meldden gegevens van de Pakistaanse ambassade in Qatar nog eens 824 doden van Pakistaanse arbeiders tussen 2010 en 2020.
Het totale dodental is aanzienlijk hoger, aangezien in deze cijfers de sterfgevallen niet zijn meegerekend door een aantal landen die grote aantallen arbeiders naar Qatar sturen, waaronder de Filippijnen en Kenia. Sterfgevallen die plaatsvonden in de laatste maanden van 2020 zijn ook niet meegerekend.
In de afgelopen 10 jaar is Qatar begonnen aan een ongekend bouwprogramma, grotendeels ter voorbereiding op het voetbaltoernooi in 2022. Naast zeven nieuwe stadions zijn er tientallen grote projecten voltooid of in uitvoering, waaronder een nieuwe luchthaven, wegen , openbaar vervoer, hotels en een nieuwe stad, waar de WK-finale zal plaatsvinden.
Hoewel overlijdensregisters niet zijn gecategoriseerd op basis van beroep of werkplek, is het waarschijnlijk dat veel werknemers die zijn omgekomen bij deze infrastructuurprojecten voor het WK tewerk zijn gegaan, zegt Nick McGeehan, een directeur bij FairSquare Projects, een belangenorganisatie die gespecialiseerd is in arbeidsrechten in de Golf . "Een zeer aanzienlijk deel van de arbeidsmigranten die sinds 2011 zijn overleden, was alleen in het land omdat Qatar het recht won om gastheer te zijn van het WK", zei hij.
Er zijn 37 doden gevallen onder arbeiders die rechtstreeks verband hielden met de bouw van WK-stadions, waarvan er 34 door het organiserend comité van het evenement als 'niet-werkgerelateerd' zijn geclassificeerd. Deskundigen hebben het gebruik van de term in twijfel getrokken, omdat het in sommige gevallen is gebruikt om sterfgevallen te beschrijven die tijdens het werk zijn gevallen, waaronder een aantal arbeiders die zijn ingestort en stierven op de bouwplaatsen van stadions.
De bevindingen tonen aan dat Qatar er niet in geslaagd is om zijn 2 miljoen arbeidsmigranten te beschermen, of zelfs om de oorzaken van het schijnbaar hoge sterftecijfer onder de grotendeels jonge arbeiders te onderzoeken.
Achter de statistieken gaan talloze verhalen schuil van verwoeste gezinnen die zonder hun belangrijkste kostwinner zijn achtergelaten, die worstelen om compensatie te krijgen en in de war zijn over de omstandigheden van de dood van hun geliefde.
Ghal Singh Rai uit Nepal betaalde bijna £ 1.000 aan wervingskosten voor zijn baan als schoonmaakster in een kamp voor arbeiders die het Education City World Cup-stadion bouwden. Binnen een week na aankomst pleegde hij zelfmoord.
Een andere werknemer, Mohammad Shahid Miah, uit Bangladesh, werd in zijn arbeidersverblijf geëlektrocuteerd nadat water in contact was gekomen met blootliggende elektriciteitskabels.
In India heeft de familie van Madhu Bollapally nooit begrepen hoe de gezonde 43-jarige een "natuurlijke dood" stierf tijdens het werken in Qatar. Zijn lichaam werd gevonden op de vloer van zijn slaapzaal.
Het grimmige dodental van Qatar wordt onthuld in lange spreadsheets met officiële gegevens die de doodsoorzaken opsommen: meerdere stompe verwondingen als gevolg van een val van hoogte; verstikking door ophanging; onbepaalde doodsoorzaak door ontbinding.
Maar een van de oorzaken is verreweg de meest voorkomende zogenaamde "natuurlijke dood", vaak toegeschreven aan acuut hartfalen of ademhalingsfalen.
Op basis van de gegevens van de Guardian wordt 69% van de sterfgevallen onder Indiase, Nepalese en Bengaalse werknemers als natuurlijk beschouwd. Alleen al bij de Indianen is dat 80%.
The Guardian heeft eerder gemeld dat dergelijke classificaties, die meestal zonder autopsie worden gemaakt, vaak geen legitieme medische verklaring bieden voor de onderliggende oorzaak van deze sterfgevallen.
In 2019 ontdekte het dat de intense zomerhitte van Qatar waarschijnlijk een belangrijke factor zal zijn in het overlijden van veel werknemers. De bevindingen van The Guardian werden ondersteund door onderzoek in opdracht van de Internationale Arbeidsorganisatie van de VN, waaruit bleek dat werknemers gedurende ten minste vier maanden per jaar te maken kregen met aanzienlijke hittestress wanneer ze buiten werkten.
In een rapport van de eigen advocaten van de regering van Qatar uit 2014 werd aanbevolen om een onderzoek te laten uitvoeren naar de dood van arbeidsmigranten door een hartstilstand en om de wet te wijzigen om "autopsies toe te staan ... in alle gevallen van onverwachte of plotselinge dood". De regering heeft geen van beide gedaan.
Qatar blijft "met zijn voeten op deze kritieke en urgente kwestie staan, blijkbaar met minachting voor het leven van de arbeiders", zei Hiba Zayadin, Golfonderzoeker voor Human Rights Watch. "We hebben Qatar opgeroepen om zijn autopsiewet te wijzigen om forensisch onderzoek te eisen naar alle plotselinge of onverklaarbare sterfgevallen, en om wetgeving aan te nemen die vereist dat alle overlijdensakten een verwijzing naar een medisch belangrijke doodsoorzaak bevatten", zei ze.
De regering van Qatar zegt dat het aantal sterfgevallen - wat zij niet betwist - evenredig is met de omvang van de migrerende beroepsbevolking en dat de cijfers inclusief bedienden zijn die op natuurlijke wijze zijn overleden na vele jaren in Qatar te hebben gewoond. Er staat ook dat slechts 20 procent van de expats uit de betreffende landen werkzaam is in de bouw, en dat werkgerelateerde sterfgevallen in deze sector minder dan 10 procent van de dodelijke slachtoffers binnen deze groep uitmaken.
"Het sterftecijfer onder deze gemeenschappen ligt binnen het verwachte bereik voor de omvang en demografie van de bevolking. Elk verloren leven is echter een tragedie, en alles wordt in het werk gesteld om elke dood in ons land te voorkomen ", aldus de Qatari-regering in een verklaring van een woordvoerder.
De ambtenaar voegde eraan toe dat alle burgers en buitenlanders toegang hebben tot gratis eersteklas gezondheidszorg en dat het sterftecijfer onder "gastarbeiders" het afgelopen decennium gestaag is gedaald als gevolg van gezondheids- en veiligheidshervormingen in het arbeidsstelsel.
Andere belangrijke doodsoorzaken onder indianen, Nepalezen en Bengalezen zijn verkeersongevallen (12%), arbeidsongevallen (7%) en zelfmoord (7%).
Covid-gerelateerde sterfgevallen, die in Qatar extreem laag zijn gebleven, hebben de cijfers niet significant beïnvloed, met iets meer dan 250 dodelijke slachtoffers onder alle nationaliteiten.
Het onderzoek van The Guardian heeft ook het gebrek aan transparantie, nauwkeurigheid en detail bij het registreren van sterfgevallen in Qatar aan het licht gebracht. Ambassades in Doha en regeringen in arbeidsuitzendende landen zijn terughoudend om de gegevens te delen, mogelijk om politieke redenen. Waar statistieken zijn verstrekt, zijn er inconsistenties tussen de cijfers van verschillende overheidsinstanties en is er geen standaardformaat voor het registreren van de doodsoorzaken. Een Zuid-Aziatische ambassade zei dat ze geen gegevens over de doodsoorzaken konden delen omdat ze alleen met de hand in een notitieboekje werden vastgelegd.
"Er is een werkelijk gebrek aan duidelijkheid en transparantie rond deze sterfgevallen", zegt May Romanos, Golfonderzoeker voor Amnesty International. "Er is behoefte aan Qatar om zijn gezondheids- en veiligheidsnormen op het werk aan te scherpen."
Toen de commissie die het WK in Qatar organiseerde, werd gevraagd naar de doden bij stadionprojecten, zei ze: "We betreuren al deze tragedies ten zeerste en hebben elk incident onderzocht om er zeker van te zijn dat er lessen uit werden getrokken. We hebben altijd transparantie gehandhaafd rond deze kwestie en betwisten onnauwkeurige claims over het aantal werknemers dat is omgekomen bij onze projecten. "
In een verklaring zei een woordvoerder van de FIFA, het bestuursorgaan van de voetbalwereld, dat het zich volledig inzet voor de bescherming van de rechten van werknemers op Fifa-projecten. "Met de zeer strenge gezondheids- en veiligheidsmaatregelen ter plaatse ... is de frequentie van ongevallen op bouwplaatsen van de Fifa World Cup laag in vergelijking met andere grote bouwprojecten over de hele wereld", zeiden ze zonder bewijs te leveren.
Gezondheid en veiligheid zijn slecht
Onafhankelijke onderzoekers publiceren in april 2017 het eerste rapport over de werkomstandigheden van arbeiders in Qatar. Het Impact Ltd, met mensenrechtenexperts, publiceert vanaf nu jaarlijks over de bouwwerkzaamheden van de voetbalstadions voor het WK 2022. Over eventuele doden wordt niets gezegd in het eerste rapport.
Wanneer men kijkt naar de impact van de Workers' Welfare Standards op de 15.000 arbeiders in Qatar, dan maakt het rapport onderscheid naar verschillende gebieden waar de bouwbedrijven tekort schieten. Hoge risico's zijn gevonden op het gebied van werkomstandigheden, waaronder gezondheid en veiligheid, contracten en administratie en leefomstandigheden. Arbeiders wonen namelijk in kleine huizen en het ontbreekt hen vaak aan gezond eten en medische zorg.
Daarnaast hebben de experts op het gebied van mensenrechten diverse kleinere aanbevelingen. Dit betreft met name risico's op het gebied van het betalen van achterstallige lonen van arbeiders, het betalen van steekpenningen tussen aannemers, en een adequate personeelsadministratie waarin naast de verplichtingen ook de rechten van werknemers zijn vastgelegd.
H.E. Hassan Al Thawadi, voorzitter van de organisatie van het WK 2022, verwelkomt het rapport, dat is opgesteld in opdracht van de FIFA en de organisatie. Het onderzoek geeft volgens hem aan dat Qatar continu bezig is met het verbeteren van werkomstandigheden van arbeiders bij de stadions van het eerste WK voetbal in het Midden-Oosten.
"We hebben er altijd in geloofd dat het WK 2022 een catalysator zal zijn voor positieve initiatieven in Qatar, waaronder belangrijke en duurzame verbeteringen van de arbeidsomstandigheden," aldus Al Thawadi. "Ondanks dat de bevindingen nog een aantal risicogebieden en verbeterpunten laat zien, tonen ze ook de toewijding van de organisatie om deze telkens te verbeteren."
"We doen alles wat nodig is om te verzekeren dat de aandachtspunten voldoende aangepakt worden. We respecteren het onderzoek en de onafhankelijkheid van Impactt gedurende hun onderzoek en observaties," voegde hij toe.
Het rapport zegt dat het gastland voor het Wereld Kampioenschap voetbal significante vooruitgang heeft geboekt sinds de Workers' Welfare Standards zijn geïntroduceerd. De instanties die betrokken zijn bij de bouw van de voetbaltempels tonen steeds meer hun interesse in verbeteringen.
Weer dode bij de bouw van stadion in Doha
In Qatar is weer een dode gevallen bij de bouw van de voetbalstadions voor het WK 2022. In Doha, de hoofdstad van het gastland, overleed in januari 2017 volgens de BBC een 40-jarige Brit. Hij is de zoveelste dode bij bouwwerkzaamheden aan de WK stadions in Qatar.De man viel van grote hoogte, maar zijn veiligheidssysteem werkte niet. Zijn identiteit wordt verder niet bekend gemaakt, maar de organisatie stelt een onderzoek in. De man uit Groot-Brittannië werkte voor een Duitse onderneming die is ingeschakeld bij de bouw van de WK 2022 stadions. Hij overleed gisteren in het Khalifa International Stadion dat gerenoveerd wordt voor het Wereld Kampioenschap voetbal.
Onlangs zei Hassan Al Thawadi, algemeen secretaris van de organisatie in Qatar, dat de werkomstandigheden voor arbeiders sterk verbeterd zijn. "We werken voortduren aan verbeteringen. Het kan misschien snellen, maar er is vooruitgang." De Nederlandse vakbond FNV heeft de slechte omstandigheden aangekaart en heeft zelfs de FIFA voor de rechter gesleept vanwege slavernij en uitbuiting. Vorige week gaf de rechter de FIFA hierin gelijk.
Jaarlijks vallen er volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International vele doden in Qatar bij de bouw van de stadions. Volgens de organisatie van het WK 2022 zijn er nu slechts twee doden gevallen. Volgens Al Thawadi is de kritiek op Qatar erg overdreven. De organisatie staat onder streng toezicht van onafhankelijke internationale organisaties.
Arbeiders in Qatar worden nog altijd uitgebuit volgens Amnesty International
Arbeidsmigranten die in Qatar werken aan stadions voor het WK voetbal van 2022 worden nog altijd uitgebuit. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft donderdag 31 maart 2016 een rapport gepubliceerd over de misstanden.
De mensenrechtenorganisatie interviewde afgelopen jaar 231 arbeiders die klagen over smerige en krappe verblijfsaccommodaties, bedrog over de aard en de beloning van het werk en intimidatie. Bij één bedrijf werd dwangarbeid geconstateerd.
Wereldvoetbalbond FIFA belooft al vijf jaar lang om schending van de mensenrechten van arbeiders aan te pakken, maar tot nu toe is nagenoeg geen enkele verbetering te zien, constateert Amnesty.
"De Qatarese regering blijft apathisch en de FIFA laat het volkomen afweten als het om de rechten van de arbeiders gaat. De arbeidsomstandigheden en de karige betaling staan in verschrikkelijk contrast met de riante salarissen van de voetballers die straks in Qatar spelen", reageerde directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland donderdag.
Arbeiders komen vooral uit Bangladesh, India en Nepal. Amnesty roept de grote sponsors zoals Adidas, Coca Cola en McDonald's op om de druk op de FIFA op te voeren om uitbuiting tegen te gaan.
Reactie FIFA
De FIFA zegt in een reactie op het rapport dat de aanpak van de problematiek als een "proces" moet worden beschouwd. De wereldvoetbalbond heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat er een goede basis is om de arbeidsomstandigheden in Qatar te monitoren.
"Natuurlijk blijven er veel uitdagingen, maar we zijn op het juiste pad en vastberaden om te verbeteren, om nog meer bij te dragen aan de bescherming van de rechten van arbeiders bij de WK 2022-stadionprojecten."
Overheid wil verandering brengen in de omstandigheden voor bouwvakkers van WK 2022 stadions in Qatar
De ongezouten kritiek is bekend: arbeiders die het gigantische WK-stadions in Qatar aan het bouwen zijn, leven onder erbarmelijke omstandigheden. Maar, vertelt NOS-sportverslaggever Gio Lippens, de lokale overheid wil daar verandering in brengen. En dus wordt er nu gewerkt aan zogenoemde arbeiderssteden, waar WK-bouwers onder betere omstandigheden kunnen wonen.
Lippens was als Nederlandse voorzitter van de sportjournalistenbond in Qatar in februari 2016 voor een congres en kreeg een rondleiding in een van de steden. Er moeten sportfaciliteiten, een bioscoop en zelfs een compleet winkelcentrum komen. Maar echt luxe is het ook weer niet: arbeiders moeten hun kamer van 24 vierkante meter delen met drie andere werknemers. En er staat een hek rond de stad. "Men heeft hier gewoon andere opvattingen", legt Lippens uit. En ja, werken in brandende zon met meer dan 40 graden is volgens hem nog steeds aan de orde. "Je weet dat je besodemieterd wordt", vertelt hij over de rondleiding. "Ze sturen je een kant op die ze graag willen laten zien. Maar het was minder opgepoetst dan ik dacht."
In totaal zullen er vier steden gebouwd worden, waarin 100.000 mensen elk kunnen wonen. Maar dat is lang niet genoeg voor de 1,8 miljoen arbeiders. Op de vraag waar de overige 1,4 miljoen werknemers moesten slapen, kwam geen antwoord. Momenteel slapen veel van de arbeiders, vooral afkomstig uit India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan en Bangladesh, met zes op zeven man op kleine onhygiënische kamertjes.
De Workers Welfare Standards verbeteren de arbeidsomstandigheden in Qatar
De FIFA is zich volledig bewust van de situatie omtrent rechten van arbeiders in Qatar. Daarom wil de wereldvoetbalbond samen met belanghebbenden werken aan het verbeteren van deze omstandigheden in het gastland voor het WK 2022. Men is zich ervan bewust dat alle ogen op de wereld zijn gericht op het voetbal in Qatar.
Al sinds 2011 hebben experts van de FIFA contact met de hoogste autoriteiten van Qatar, inclusief Amnesty International, waarbij ze discussiëren over de wijze waarop duurzame verbetering van arbeidsomstandigheden wordt bereikt. Bij de bouw van de voetbalstadions voor het WK voetbal zijn al verschillende doden gevallen.
De FIFA heeft daarom eind 2015 nieuwe regels samengesteld in de Worker's Welfare Standards. Dit zijn internationale normen omtrent arbeidsomstandigheden, huisvesting en loon. Deze standaard wordt ook bindend voor alle ondernemingen die zijn betrokken bij de bouw van stadions en accommodaties in Qatar. Ook wil de FIFA dat andere bouwplaatsen in het land zich aan de regels houden.
Het Supreme Committe for Delivery and Legacy is een organisatie die verantwoordelijk is voor het opleveren van de stadions en andere gebouwen en infrastructuur voor het Wereld Kampioenschap 2022. In maart 2013 werden de eerste regels van de Worker's Welfare Standards opgesteld. In 2014 werd deze standaard nogmaals bijgesteld. De Workers' Welfare Standards zijn een set van contractueel bindende regels die ervoor zorg dragen dat aannemers en onderaannemers werken in lijn met de internationale regels omtrent arbeidsomstandigheden.
In aanvulling op de standaard onderzoekt de FIFA regelmatig op eigen initiatief de arbeidsomstandigheden in en rondom de voetbalstadions in Qatar. Op 4 november 2015 zijn bij de bouw 3.694 werknemers betrokken die allen 10,4 miljoen uren gewerkt hebben.
Betere werkomstandigheden voor arbeiders in Qatar worden ingevoerd
Eerlijke werkomstandigheden voor arbeiders van het WK 2022 moeten snel ingevoerd worden. Dit hebben FIFA voorzitter Blatter, voorzitter Michael Sommer van de Confederation of German Trade Unions en de International Trade Union Confederation op 20 november 2013 besloten in een bijeenkomst in Zürich. De arbeidsomstandigheden voor arbeiders is in Qatar ondermaats en regelmatig vallen er zelfs doden bij de bouw van de stadions.
Economische en politieke leiders moeten bijdragen aan het verbeteren van de onacceptabele situatie in Qatar. Blatter is daarom blij met het initiatief van de Duitse voetbalbond DFB en de werknemersorganisaties, want samen kunnen verbeteringen worden afgedwongen. De FIFA voorzitter is ervan overtuigd dat Qatar de situatie serieus neemt en verbeteringen doorvoerd in aanloop naar het WK voetbal in 2022.
De toewijzing van het Wereld Kampioenschap voetbal aan Qatar en de grote publiciteit die bij het voetbaltoernooi hoort moet positief bijdragen aan de uitstraling van de voetbalsport wereldwijd. Slechte werkomstandigheden voor arbeiders van de stadions en hotels hoort daar volgens voorzitter Wolfgang Niersbach van de DFB niet bij. Aangezien er mensenlevens op het spel staan, heeft de DFB snel de internationale organisaties bijeengebracht.
Qatar moet voor het WK 2022 de internationale standaarden voor werknemers gaan hanteren, zodat de rechten en plichten van arbeiders naar een hoger niveau getild worden. Discriminatie wordt verboden en werknemersorganisaties voor de 1,3 miljoen arbeiders worden toegestaan in het gastland.
Blatter acht FIFA niet verantwoordelijk voor de omstandigheden van arbeiders
Sepp Blatter vindt dat de FIFA niet aansprakelijk is voor de arbeidsomstandigheden van immigranten die werken aan de stadions, infrastructuur en andere voorzieningen voor het WK van 2022 in Qatar. Dat zei de Zwitserse preses van de wereldvoetbalbond dinsdag tijdens een bezoek aan Sri Lanka, exact vier jaar nadat de FIFA de mondiale eindstrijd toewees aan het Arabische emiraat.
De immigranten in Qatar werken volgens Blatter veelal voor bouwbedrijven uit onder meer Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen. "Zij zijn verantwoordelijk voor hun werknemers, niet de FIFA." Bovendien nuanceert de 78-jarige Blatter, die met zijn bond zwaar onder vuur ligt, de berichten over de erbarmelijke omstandigheden waaronder de arbeiders uit vooral Zuid-Azië moeten werken. "Die zijn juist beter dankzij het WK."
Mensenrechtenorganisaties uitten eerder al stevige kritiek op Qatar, dat de migranten zou uitbuiten en als slaven zou inzetten. Alleen in 2012 en 2013 zouden al minstens 964 arbeiders zijn overleden. Het aantal gewonden op de werkvloer zou nog vele malen hoger liggen. De immigranten, vaak zonder paspoort en verzekering in de Golfstaat, werken voor een hongerloontje in extreme hitte. Organisaties spreken daarom van 'onmenselijke omstandigheden'.
Blatter positief over de verbeteringen omtrent arbeidsomstandigheden
Seph Blatter sprak op 9 november 2013 namens de FIFA met de hoogste politieke authoriteiten om zijn missie van drie punten te vervullen. Het derde punt van Blatter betreft de problemen in Qatar met de arbeidsomstandigheden. De Supreme Committee gaf een presentatie aan de FIFA voorzitter, waarin men aangaf dat het gastland de afgelopen maanden druk bezig is geweest met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van arbeiders in en rondom de stadions en accommodaties. Daarbij zijn ook verschillende wetswijzigingen doorgevoerd. Momenteel wordt een appartement gebouwd waarin 60.000 arbeiders kunnen overnachten.
Qatar heeft reeds contact gehad met het Building and Wood Workers International (BWI) en met de International Labour Organisation (ILO). Deze internationale organisaties komen op voor de rechten van arbeiders en eisen verbetering van het gastland. Het WK voetbal duurt nog 9 jaar, maar volgens Blatter is Qatar op de juiste weg richting het WK in 2022.
Referenties
[verbergen]Deel 'WK 2022: 6500 doden bij de bouw van de stadions'
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Er zijn veel doden bij de bouw van stadions voor het WK 2022 in Qatar. Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden en het beleid van de FIFA en KNVB?
Over de auteur van 'WK 2022: 6500 doden bij de bouw van de stadions'
Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.
Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.