Waarom is er zoveel extra tijd bij een wedstrijd op het WK 2022?
Waarom is er zoveel extra tijd bij een wedstrijd op het WK 2022? Samengevat, de FIFA wil meer zuivere speeltijd door meer extra tijd toe te voegen.
De tweede wedstrijd van het toernooi ging direct de boeking als een record wat betreft toegevoegde tijd aan een wedstrijd. Aan de eerste helft van Engeland - Iran werd 14 mintuen extra tijd toegevoegd, en aan de tweede helft nogmaals 13 minuten, totaal dus bijna een half uur extra tijd!
Ook aan de wedstrijd Nederland - Senegal werd meer dan 10 minuten blessuretijd toegevoegd, waardoor de wedstrijd de 100 minuten overschreed.
Voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de FIFA, Pierluigi Collina, heeft aangegeven dat de extra tijd een vast onderdeel van dit WK zal zijn. "We hebben iedereen verteld dat ze niet verbaasd moeten zijn wanneer de vierde official het bord omhoog houdt met een groot nummer erop, zoals 6, 7 of 8 minuten blessuretijd. Als je meer actieve tijd wilt, moeten we klaar zijn om dit soort extra tijd te zien."
"Denk aan een wedstrijd met drie doelpunten. Een viering duurt normaal gesproken één, anderhalve minuut, dus met drie doelpunten verlies je vijf of zes minuten."
"Wat we willen doen, is nauwkeurig de toegevoegde tijd aan het einde van elke helft berekenen. Het kan de vierde official zijn die dat doet. Ik heb het niet over VAR-interventie, dat wordt door de VAR op een zeer nauwkeurige manier berekend."
Wat is blessuretijd in het voetbal?
Extra tijd verwijst naar de tijd die de scheidsrechter aan het einde van elke speelhelft bijtelt om de tijd in te halen die eerder in een speelhelft verloren is gegaan door zaken als behandeling van blessures of videoreviews.
Dus als het spel bijvoorbeeld vijf minuten wordt onderbroken omdat een speler een blessurebehandeling krijgt, voegt de scheidsrechter vijf minuten blessuretijd toe nadat de klok 45 minuten heeft geslagen.
Hoe wordt de blessuretijd berekend?
Scheidsrechters houden nauwlettend in de gaten hoelang de bal uit het spel is. Dus als er zaken als blessures optreden, zorgen scheidsrechters ervoor dat ze bijhouden hoe lang het spel is gestopt om de aandoening aan te pakken.
Die tijd wordt genoteerd door de vierde official. Tegen het einde van de speelhelft communiceert de scheidsrechter op het veld met de vierde official (aan de zijlijn) om aan te geven hoeveel tijd er moet worden toegevoegd om rekening te houden met eerder verloren tijd. Hoe langer de spelonderbrekingen, hoe langer de blessuretijd zal zijn.
Hoe werkt de blessuretijd?
Vierde officials houden een elektronisch bord omhoog - hetzelfde bord dat ze gebruiken om een wissel aan te geven. Op dat bord staat een getal dat aangeeft hoeveel minuten er aan het einde van de helft worden toegevoegd.
Eén minuut geeft aan dat de scheidsrechter zal fluiten op of rond de 46-minutenmarkering, in tegenstelling tot de 45-minutenmarkering. Twee minuten geeft aan dat de scheids zal fluiten voor het einde van de helft op 47 minuten, in plaats van 45, enzovoort, enzovoort.
Er is een addertje onder het gras: terwijl televisie-uitzendingen een blessuretijd laten zien die omhoog tikt, tasten degenen in het stadion in het donker. De klokken op het scorebord in het stadion stoppen op 45 of 90 minuten, afhankelijk van de helft, wat vaak leidt tot een ongemakkelijke wachttijd omdat alleen de scheidsrechter weet hoeveel tijd er nog over is.
Waarom is er blessuretijd in het voetbal?
Voetbal is een spel dat steeds meer bepaald wordt door zijn onderbrekingen. Ondanks de lopende klok, vindt de bal eigenlijk vrij vaak zijn weg buiten het speelveld. Blessures kunnen enige tijd nodig hebben om te worden behandeld, videoreviews kunnen moeilijk zijn en zelfs zaken als gele kaarten en vrije trappen hebben enige tijd nodig om te worden uitgedeeld.
Door blessuretijd kunnen al deze onderbrekingen op natuurlijke wijze plaatsvinden binnen de stroom van het spel, terwijl er ook voor wordt gezorgd dat teams een nauwkeurige hoeveelheid tijd krijgen om te proberen doelpunten te maken.
Bovendien zorgt het voor een van de meest boeiende periodes in de sport, een waarin teams moeten kiezen of ze de gootsteen naar hun tegenstanders gooien of verdedigen voor hun leven.
Maximale blessuretijd in het voetbal
Er is geen daadwerkelijke maximale blessuretijd in een voetbalwedstrijd, althans op basis van het spelregelboek. Dit kan leiden tot buitensporig lange blessuretijd, zoals 10-, 11- of 12-minuten.
Een van de meer recente indicaties van hoe lang blessuretijd kan zijn, was in 2018 toen Burton Albion tegen Bournemouth speelde in de Carabao Cup. Stroomuitval legde het spel stil nadat de klok was gestart. En hoewel de wedstrijd uiteindelijk vlekkeloos verliep, moest die vertraging worden ingecalculeerd toen de wedstrijd 90 minuten bereikte.
Dus wat gebeurde er? De scheidsrechter voegde een wankele 28 minuten blessuretijd toe. Over waar voor je geld krijgen gesproken.
Gemiddelde blessuretijd voor voetbalwedstrijden
Vaker wel dan niet, hebben scheidsrechters de neiging om aan het einde van elke helft tussen de één en vijf minuten blessuretijd toe te passen. Dit is meestal voldoende tijd om de routinematige onderbrekingen die zich in de loop van het spel voordoen (wissels, vrije trappen, enz.) In te halen, terwijl het ook aangeeft dat er geen ernstige onderbreking van de actie heeft plaatsgevonden.
De vroege stadia van het WK 2022 werden echter gekenmerkt door veel langere periodes van blessuretijd.
Lees alle nieuws »Deel 'Waarom is er zoveel extra tijd bij een wedstrijd op het WK 2022?'
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Waarom is er zoveel extra tijd bij een wedstrijd op het WK 2022? Samengevat, de FIFA wil meer zuivere speeltijd door meer extra tijd toe te voegen.
Over de auteur van 'Waarom is er zoveel extra tijd bij een wedstrijd op het WK 2022?'
Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.
Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.