Qatar test aerodynamica van voetbalstadions in windtunnels met lasers
Hoe print je een voetbalstadion in 3D? En welke data kun je verzamelen van het plaatsen van het schaalmodel in een windtunnel?
De afgelopen zes maanden hebben studenten van de Qatar University antwoorden verzameld. Daarbij hebben ze rauwe data van koeltechnologie en aerodynamics verzameld van het 1:300 schaalmodel en getransformeerd in waardevolle oplossingen voor engineers. Hierdoor zullen kosten bespaard worden en ook de natuur en omgeving rondom de stadions van het WK 2022 worden zo min mogelijk belast.
Het duurde één week om één schaalmodel te printen met een 3D printer. Dit model is exact een kopie van het design van het originele voetbalstadion voor het Wereld Kampioenschap in Qatar. Afzonderlijke delen van het stadion werden ook afzonderlijk geprint. De schaalmodellen van de stadions werden in windtunnels geplaatst om de aerodynamics te testen. Het ontwerpen en bouwen van de windtunnel duurde ook nog eens zeven maanden.
In de windtunnen werd het model geanalyseerd door middel van laserstralen die de luchtstromen over het voetbalstadion vastlegden. Daarbij werd ook de temperatuur in het stadion gemeten, zelfs bij verschillende bezoekersaantallen. Warmte/hitte is namelijk een grote zorg voor de gezondheid van de duizenden voetbalfans die in 2022 naar Qatar zullen afreizen. Voor het koelen van de stadions moet er zo min mogelijk lucht van buiten binnenkomen en de koude lucht in het stadion moet moeilijk kunnen ontsnappen.
Op deze manier zijn twee stadions en een fan zone getest: Al Bayt Stadion, Al Wakrah Stadion en een fan zone van het WK 2014 in Brazilië. Momenteel print men het Al Thumama Stadion om te testen.
De Qatar University werkt nauw samen met de Supreme Committe for Delivery & Legacy, als onderdeel van de FIFA. De verzamelde informatie wordt verwerkt in de bouw van de nieuwe stadions voor het WK voetbal in het gastland. Hiermee worden bij de bouw tijd en kosten bepaard. Ook rekenden de studenten uit hoeveel staal er minimaal nodig is voor de dakconstructies, waardoor energie en geld wordt bespaard.
Ook andere landen hebben deze werkwijze van Qatar opgemerkt. België wil het nieuwe stadion in Brussel ook gaan testen in de windtunnels van de Qatar University in Doha. In Qatar is het de kunst om koude lucht in het stadion te houden, maar in België moet de regen buiten blijven. Verschillende types regen zijn getest inclusief de windsnelheid, zodat voetbalfans altijd droog kunnen zitten.
Lees alle nieuws »
Deel 'Qatar test aerodynamica van voetbalstadions in windtunnels met lasers'
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Op schaalmodellen worden de koeltechnologie en aerodynamics van voetbalstadions getest in windtunnels. Hiermee houdt men koele lucht in de WK 2022 stadions.
Over de auteur van 'Qatar test aerodynamica van voetbalstadions in windtunnels met lasers'
Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.
Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.